Jednoduché houskové knedlíky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hrubá
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Žemle tuková
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 4 l Voda pitná
  • 0.35 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 416 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 420 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 124.8 mg
  • Draslík 112 mg
  • Vláknina 4044 mg
  • Vitamín A 4044 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tvrdší housky nakrájíme na kostičky a v pánvi na rozpáleném másle je osmažíme dozlatova.

  • 2

    Do mísy prosejeme hrubou mouku s 1 lžičkou soli a práškem do pečiva. Přilijeme postupně 2-3 dl vlažného mléka s rozkvedlanými žloutky a směs důkladně propracujeme. Těsto zpracováváme minimálně 10 minut tak, až tvoří bubliny. Musí být dostatečně tuhé.

  • 3

    Těsto dáme na pomoučený vál a kostičky pečiva zapracujeme. Vytvarujeme 2 knedlíky.

  • 4

    Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody se 2 lžičkami soli. Knedlíky pomalu vaříme z jedné strany 15 minut, pak je opatrně otočíme a vaříme dalších 10-12 minut. Vyjmeme je, propícháme špejlí. Pak je ihned nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu