Houbová zelňačka s klobásou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 333 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 26 g
- Sodík 574 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 111.7 mg
- Draslík 617.6 mg
- Vláknina 6771 mg
- Vitamín A 6771 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby promyjeme pod tekoucí vodou a dáme do misky. Zalijeme 2 dl studené vody a necháme je minimálně 30 minut namočené.
-
2
Kysané zelí pokud je dlouze nakrájené, rozkrojíme na polovinu. Dáme do hrnce, zalijeme 6 dl vody, přidáme namočené scezené houby a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu vaříme 10-15 minut. Oloupeme a omyjeme brambory. Nakrájíme je na větší kostky, dáme do hrnce s 5 dl vody, přimícháme 1 lžičku soli, 0.5 lžičky kmínu a brambory uvaříme doměkka. Vaříme 15-20 minut. Klobásu pokrájíme na kolečka a v pánvi nasucho ji krátce osmažíme dozlatova.
-
3
V hrnečku rozkvedláme ve smetaně vajíčko. Uvařené brambory i s vodou přilijeme k zelí, přidáme klobásu a povaříme společně asi 5 minut, přimícháme smetanu s vajíčkem, krátce povaříme, dochutíme solí, případně i cukrem, a podáváme.