Lískooříškové košíčky s broskvemi a malinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 150 g Maliny
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 35 g Ořechy lískové
  • 120 g Cukr krupice
  • 15 g Cukr moučkový
  • 25 g Želatina
  • 100 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Tresť mandlová
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 2.3 dl Mléko plnotučné
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kg Kompot broskvový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 578 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 108 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 236 mg
  • Draslík 190.7 mg
  • Vláknina 6539.3 mg
  • Vitamín A 6539.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.9 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 208.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Košíčky z lískooříškového těsta [41386]:

  • 2

    Do větší mísy prosijeme 100 g hladké mouky, 35 g pomletých lískových oříšků, 1 špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. Poté 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pomalu přiléváme studenou vodu s 1 rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou mandlové tresti a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

  • 3

    Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet.

  • 4

    Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm .

  • 5

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která potom vtlačíme do formiček na košíčky - tarteletek.

  • 6

    Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C 5 minut. Potom odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175°C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. Vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože je opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se dají též lehčeji z formičky vyklopit. Naplníme je až po vychladnutí.

  • 7

    Připravíme krém: do misky dáme čerstvé žloutky, které vidličkou rozšleháme, přidáme 2 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, 1 vanilkový cukr a 120 g cukru krupice. Do rendlíku nalijeme 7 dl smetany s 7 dl plnotučného mléka a za stálého míchání pomalu zahřejeme. Když přijde mléko se smetanou k varu, odstavíme ho z plotny a horkou tekutinu postupně zašleháme do žloutkové směsi, kterou jsme si připravili. Vše vrátíme zpět do rendlíku a pomalu směs, za stálého míchání, znovu zahříváme, až do doby, kdy začne houstnout. Šleháme a vaříme 2-3 minuty. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, necháme trochu vychladnout a zašleháme máslo.

  • 8

    Krém zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.

  • 9

    Kompotované broskve scedíme, šťávu zachytíme. Maliny omyjeme a necháme oschnout. Do 5-6 dl studené broskvové šťávy z kompotu zamícháme 25 g želatiny a necháme ji 10-15 minut nabobtnat. Poté ji v rendlíku ve vodní lázni ohřejeme na 60°C, až do úplného rozpuštění.

  • 10

    Košíčky naplníme krémem, na každý položíme 1/2 broskve, ozdobíme malinami a štětcem na pečení potřeme ovoce želatinou. Necháme zatuhnout a podáváme.

Komentáře k receptu