Květáková polévka s knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 1200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Květák
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 251 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 333 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 79.3 mg
  • Draslík 780.1 mg
  • Vláknina 11125 mg
  • Vitamín A 11125 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 122.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný, na růžičky rozebraný květák uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme a vývar uchováme.

  • 2

    V kastrůlku připravíme ze 40g másla a hladké mouky světlou jíšku. Jíškou zahustíme vroucí květákový vývar, rozmícháme a povaříme 5 minut. Do polévky přidáme 1/3 květáku, který jsme nasekali na kousky.

  • 3

    Zbylý nasekaný květák smícháme v misce s vejcem, zbylým rozpuštěným máslem a strouhankou. Osolíme a dobře propracujeme. Ze směsi tvarujeme malé knedlíčky, vložíme je do vroucí polévky a povaříme 5 minut.

  • 4

    Hotovou polévku ochutíme muškátovým květem, solí a nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu