Vařený květák se sýrovou omáčkou

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Květák
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 70 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 250 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • 1 šálek Vývar zeleninový
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 356 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 548 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 238.5 mg
  • Draslík 550.7 mg
  • Vláknina 7138 mg
  • Vitamín A 7138 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 76.8 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 77.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný květák uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozebereme na růžičky.

  • 2

    V kastrole připravíme z másla a hladké mouky světlou jíšku, zředíme ji vývarem, přilijeme smetanu, rozšleháme a chvíli povaříme. Omáčku ochutíme citronovou šťávou a odstavíme z plotny.

  • 3

    Do částečně vychladlé omáčky vmícháme žloutky a nastrouhaný sýr. Znovu krátce prohřejeme.

  • 4

    Kvaták upravíme na talíře a přelijeme sýrovou omáčkou.

  • 5

    Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo rýže.

Komentáře k receptu