Piškotový věnec s citronovou polevu a višněmi
Suroviny
- 100 g Kompot višňový
- 50 g Mandle
- 30 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 140 g Mouka pšeničná hrubá
- 10 g Mouka pšeničná hrubá
- 10 g Vaječný žloutek slepičí
- 150 g Džem rybízový
- 140 g Cukr moučkový
- 250 g Cukr kostkový
- 50 g Rozinky tmavé
- 0.5 kávová lžička Sirup bezinkový
- 1 ks Citrony
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.25 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 573 kcal
- Sacharidy 112 g
- Tuky 12 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 30.6 mg
- Draslík 166.6 mg
- Vláknina 5116.1 mg
- Vitamín A 5116.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme cukr se žloutky, vanilkou a strouhanu citronovou kůrou a třeme cca 25 minut. Zlehka přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku, rozpuštěné, prochladlé máslo, očištěné rozinky a nasekané mandle.
-
2
Těsto rozetřeme do vymazané a moukou vysypané věncové formy a v rozehřáté troubě upečeme dozlatova. Hotový věnec necháme vychladnout, vyklopíme, potřeme džemem a přelijeme citronovou polevou. Dozdobíme zavařenými višněmi a necháme ztuhnout.
-
3
Na polevu zalijeme kostkový cukr vodou a sirupem a svaříme. Vlijeme do studené mísy a mícháme, dokud směs nezbělá. Přilijeme šťávu vymačkanou z citronu, promícháme a ihned polevu nalijeme na dort a uhladíme.