Vepřové řízky plněné hřiby
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
- 400 g Fazolky ve slaném nálevu - sterilované
- 50 g Sýr Niva (Rokfór)
- 800 g Vepřové kotlety
- 100 g Hříbky čerstvé
- 100 g Křemenáče
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Omáčka sojová světlá
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 1 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 939 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 63 g
- Sodík 1121 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 364.4 mg
- Draslík 1111.7 mg
- Vláknina 15555.1 mg
- Vitamín A 15555.1 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kotletu bez kostí omyjeme, osušíme a nakrájíme ji na řízky silné přibližně 2 cm. Řízky v polovině rozřízneme tak, že vytvoříme kapsu. Anglickou prorostlou slaninu pokrájíme na drobné kostičky. Hříbky a křemenáče očistíme, omyjeme a osušíme. Polovinu pokrájíme na plátky, polovinu pokrájíme na malé kostky. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme. Sýr Nivu nakrájíme na kostičky. Cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno. Žemli nakrájíme na kostky, dáme do misky a zalijeme pivem.
-
2
Namočenou žemli vymačkáme, přebytečnou tekutinu vylijeme. K žemli přimícháme žloutky, kerblík. Konzervované fazolky scedíme a necháme okapat.
-
3
V pánvi rozpálíme máslo a slaninu osmažíme dozlatova. Vyjmeme ji a dáme do misky. Na stejném omastku zpěníme cibuli, přidáme k ní houby, promícháme a usmažíme je dozlatova.
-
4
Vychladlé houby se slaninou přidáme k pokrájené žemli, přidáme pepř, sýr a směs dobře promícháme. Případně dochutíme solí.
-
5
Houbovou směs vložíme do řízků, které uzavřeme párátky nebo je zašijeme. Maso osolíme a silně posypeme pepřem 4 barev.
-
6
V pánvi na rozpáleném oleji a másle (1 lžíce) restujeme řízky z každé strany po 2 minutách dozlatova. Dozlatova usmažené řízky vyjmeme z pánve, dáme je do alobalu a uchováme teplé. Na omastek dáme plátky pokrájených hub, které restujeme jen 1 -1.5 minuty. Přilijeme Sherry Brandy a jakmile výpek začne bublat, zamícháme smetanu se lžičkou sójové omáčky. Promícháme, necháme přejít varem a odstavíme.
-
7
Teplé řízky podáváme s houbami a zelenou fazolkou.