Dort Malakov
Suroviny
- 150 g Džem meruňkový
- 100 g Mandle
- 10 g Máslo čerstvé
- 120 g Máslo čerstvé
- 180 g Mouka pšeničná hrubá
- 150 g Cukr moučkový
- 10 g Cukr moučkový
- 120 g Cukr moučkový
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.25 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 0.1875 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 493 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 31 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 290.7 mg
- Draslík 116.5 mg
- Vláknina 2778.1 mg
- Vitamín A 2778.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme piškoty. V míse smícháme moučkový cukr (trochu si ponecháme stranou na vysypání formy), žloutky a vanilku a třeme cca 30 minut. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Těsto vložíme do kornoutu s trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem a potřený máslem vytvoříme cca 15 malých piškotů. Ze zbytku těsta uděláme větší piškoty. Posypeme je moučkovým cukrem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova.
-
2
Hotové piškoty sejmeme z papíru, menší odložíme. Velké piškoty rozpůlíme. Dortovou formu vylijeme studenou vodou, vysypeme cukrem a dno vyložíme vrstvou rozpůlených piškotů. Na ně rozetřeme mandlový krém, naskládáme opět piškoty a takto pokračujeme, až naplníme formu. Na povrch rozložíme malé piškoty. Dort zatížíme a na chladném místě necháme ztuhnout do druhého dne. Poté vyklopíme, povrch i strany potřeme džemem, dozdobíme ušlehanou smetanou a malými piškoty.
-
3
Na mandlový krém utřeme máslo, přidáme cukr, vanilku, žloutky a utřeme. Po lžičkách přiléváme svařenou, studenou smetanu a přisypeme strouhané mandle.