Houbové kuře

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Hlíva ústřičná
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Slanina vepřová
  • 100 g Lišky čerstvé
  • 100 g Hříbky čerstvé
  • 1.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 kávová lžička Omáčka sojová světlá
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Rohlíky bílé
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 2.5 dl Bujón natur kuřecí
  • 1.5 kg Kuře
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1.5 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1330 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 102 g
  • Sodík 1028 mg
  • Bílkoviny 82 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 465.9 mg
  • Draslík 1043.5 mg
  • Vláknina 3249.9 mg
  • Vitamín A 3249.9 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.7 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 190.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř kuře potřeme bylinkovým máslem a celé kuře osolíme.

  • 2

    Směs lesních hub (hřiby, lišky, kozáky, syrovinky, hlívy aj.) očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájený rohlík dáme do mísy a zalijeme mlékem. Vejce rozklepneme, žloutky přidáme k rohlíku a bílky vyšleháme na tuhý sníh.

  • 3

    V pánvi na rozpáleném oleji (1 lžíce) osmahneme dozlatova slaninu, vyjmeme ji a dáme do mísy k rohlíku. Na zbylém omastku podusíme cibuli, přidáme pokrájené houby, chilli, ochutíme solí, citronovým pepřem, drceným kmínem a za častého promíchání houby vydusíme z vody. Pak je osmažíme dozlatova. Vychladlou směs přidáme do mísy k rohlíku a vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílku a houbovou směs vložíme do kuřete. Kuře zašijeme nebo uzavřeme důkladně párátky.

  • 4

    Kuře položíme do zapékací mísy, osolíme ho a posypeme kmínem. Obložíme ho plátky másla (100 g), přilijeme kuřecí bujon, zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda při 180 °C přibližně 75 minut, při 200 °C 15 minut.

  • 5

    Kuře během pečení poléváme výpekem. 15 minut před dopečením celé kuře potřeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali sójovou omáčku.

  • 6

    Z upečeného kuřete odstraníme nitě (nebo párátka) a rozporcujeme ho.

  • 7

    Kuře podáváme teplé i studené.

Komentáře k receptu