Houbové kuře
Suroviny
- 100 g Hlíva ústřičná
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 100 g Lišky čerstvé
- 100 g Hříbky čerstvé
- 1.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Omáčka sojová světlá
- 1 ks Cibule
- 1 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Chilli paprička
- 1 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 2.5 dl Bujón natur kuřecí
- 1.5 kg Kuře
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1.5 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1330 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 102 g
- Sodík 1028 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 465.9 mg
- Draslík 1043.5 mg
- Vláknina 3249.9 mg
- Vitamín A 3249.9 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.7 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 190.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř kuře potřeme bylinkovým máslem a celé kuře osolíme.
-
2
Směs lesních hub (hřiby, lišky, kozáky, syrovinky, hlívy aj.) očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájený rohlík dáme do mísy a zalijeme mlékem. Vejce rozklepneme, žloutky přidáme k rohlíku a bílky vyšleháme na tuhý sníh.
-
3
V pánvi na rozpáleném oleji (1 lžíce) osmahneme dozlatova slaninu, vyjmeme ji a dáme do mísy k rohlíku. Na zbylém omastku podusíme cibuli, přidáme pokrájené houby, chilli, ochutíme solí, citronovým pepřem, drceným kmínem a za častého promíchání houby vydusíme z vody. Pak je osmažíme dozlatova. Vychladlou směs přidáme do mísy k rohlíku a vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílku a houbovou směs vložíme do kuřete. Kuře zašijeme nebo uzavřeme důkladně párátky.
-
4
Kuře položíme do zapékací mísy, osolíme ho a posypeme kmínem. Obložíme ho plátky másla (100 g), přilijeme kuřecí bujon, zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda při 180 °C přibližně 75 minut, při 200 °C 15 minut.
-
5
Kuře během pečení poléváme výpekem. 15 minut před dopečením celé kuře potřeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali sójovou omáčku.
-
6
Z upečeného kuřete odstraníme nitě (nebo párátka) a rozporcujeme ho.
-
7
Kuře podáváme teplé i studené.