Pomerančový dort s ořechovo-čokoládovým krémem
Suroviny
- 120 g Čokoláda hořká
- 120 g Mandle
- 20 g Máslo čerstvé
- 150 g Máslo čerstvé
- 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Ořechy lískové pražené
- 150 g Cukr krupice
- 100 g Cukr vanilka
- 280 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr moučkový
- 15 g Agar
- 1 ks Citrony
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Pomeranče
- 5 ks Pomeranče
- 7 ks Vaječný bílek slepičí
- 0.5 ks Vaječný bílek slepičí
- 7 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.125 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1349 kcal
- Sacharidy 182 g
- Tuky 62 g
- Sodík 108 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 153 g
- Cholesterol 467.5 mg
- Draslík 929.2 mg
- Vláknina 25935 mg
- Vitamín A 25935 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 126.4 mg
- Vitamín E 9.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme žloutky, cukr, strouhanou kůru a šťávu z pomeranče a citronu a utřeme do husté hmoty. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
-
2
Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 50 minut. Hotový dort necháme vychladnout, jednou nebo dvakrát překrojíme a naplníme krémem. Části složíme na sebe, dokola obalíme plátkem z mandlového těsta a na okraji dozdobíme válečkem z téhož těsta. Povrch poklademe kousky oloupaného pomeranče uvařeného v cukru a citronové šťávě a zalijeme ovocným rosolem.
-
3
Na krém utřeme máslo s vanilkovým cukrem, přidáme mleté ořechy a strouhanou čokoládu.
-
4
Na mandlové těsto spaříme mandle, oloupeme, nastrouháme a v hmoždíři utlučeme s cukrem a bílkem. Těsto rozválíme na tenký plát.
-
5
Na ozdobení oloupeme pomeranče, odstraníme jádra, rozdělíme na osminy a vložíme do trošky vody s cukrem a šťávou vymačkanou z citronu. Necháme projít varem, vyjmeme a vychladlé poklademe na dort. Do vyvařené šťávy přidáme rozvařený agar a když zhoustne, procedíme a přelijeme pomeranče.