Libušin plněný dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 220 g Máslo čerstvé
  • 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Mouka pšeničná hrubá
  • 130 g Poleva čokoládová
  • 120 g Cukr moučkový
  • 200 g Cukr moučkový
  • 250 ml Voda pitná
  • 6 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 459 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 66 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 332.5 mg
  • Draslík 81.8 mg
  • Vláknina 857.2 mg
  • Vitamín A 857.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 20 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Z těsta upečeme na máslem vymazaném a moukou vysypaném pečicím papíře čtyři kruhy, papír odstraníme a upečené těsto necháme vychladnout.

  • 2

    Mezitím si připravíme krém - ušleháme v kotlíku smetanu se žloutky, moukou, vanilkou a cukrem. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, poté ztlumíme plamen a na vodu vložíme kotlík se základem krému, který ušleháme do zhoustnutí. Odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Mezitím umícháme zvlášť máslo a postupně do něj přidáváme vařený krém.

  • 3

    Tři kruhy upečeného těsta potřeme větší částí krému, složíme na sebe, přiklopíme posledním kruhem a dort na chvíli zatížíme. Pak přelijeme čokoládovou polevou a dozdobíme zbytkem krému, který vložíme do kornoutu s trubičkou.

Komentáře k receptu