Libušin plněný dort
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 220 g Máslo čerstvé
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Mouka pšeničná hrubá
- 130 g Poleva čokoládová
- 120 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 250 ml Voda pitná
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 459 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 28 g
- Sodík 66 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 332.5 mg
- Draslík 81.8 mg
- Vláknina 857.2 mg
- Vitamín A 857.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 20 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Z těsta upečeme na máslem vymazaném a moukou vysypaném pečicím papíře čtyři kruhy, papír odstraníme a upečené těsto necháme vychladnout.
-
2
Mezitím si připravíme krém - ušleháme v kotlíku smetanu se žloutky, moukou, vanilkou a cukrem. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, poté ztlumíme plamen a na vodu vložíme kotlík se základem krému, který ušleháme do zhoustnutí. Odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Mezitím umícháme zvlášť máslo a postupně do něj přidáváme vařený krém.
-
3
Tři kruhy upečeného těsta potřeme větší částí krému, složíme na sebe, přiklopíme posledním kruhem a dort na chvíli zatížíme. Pak přelijeme čokoládovou polevou a dozdobíme zbytkem krému, který vložíme do kornoutu s trubičkou.