Oříškový dort s čokoládovu polevou a praženými ořechy
Suroviny
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 140 g Cukr moučkový
- 140 g Ořechy lískové
- 100 g Strouhanka
- 150 g Poleva čokoládová
- 20 g Máslo čerstvé
- 100 g Ořechy lískové pražené
- 100 g Cukr moučkový
- 120 g Máslo čerstvé
- 100 g Ořechy lískové pražené
- 7 ks Vaječný žloutek slepičí
- 7 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 4 polévková lžíce Smetana čerstvá ke šlehání
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 56 g
- Sodík 196 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 483.8 mg
- Draslík 455.5 mg
- Vláknina 9190 mg
- Vitamín A 9190 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 7.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukr prosejeme, smícháme se žloutky a vanilkou a důkladně utřeme. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhanku a mleté ořechy.
-
2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 45 minut.
-
3
Mezitím si připravíme krém - v nerezové misce si umícháme smetanu se žloutky a cukrem. V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a vložíme misku se základem krému a za stálého šlehání necháme zhoustnout. Do vychladlého krému vmícháme utřené máslo a přidáme strouhané ořechy.
-
4
Upečený korpus na dort necháme vychladnout, dvakrát rozřízneme, naplníme krémem, zatížíme a necháme odpočinout do druhého dne. Přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a dozdobíme praženými oříšky.