Oříškový dort s čokoládovu polevou a praženými ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 140 g Cukr moučkový
  • 140 g Ořechy lískové
  • 100 g Strouhanka
  • 150 g Poleva čokoládová
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 100 g Ořechy lískové pražené
  • 100 g Cukr moučkový
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 100 g Ořechy lískové pražené
  • 7 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 7 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 4 polévková lžíce Smetana čerstvá ke šlehání
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 786 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 196 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 483.8 mg
  • Draslík 455.5 mg
  • Vláknina 9190 mg
  • Vitamín A 9190 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.1 mg
  • Vitamín E 7.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cukr prosejeme, smícháme se žloutky a vanilkou a důkladně utřeme. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhanku a mleté ořechy.

  • 2

    Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 45 minut.

  • 3

    Mezitím si připravíme krém - v nerezové misce si umícháme smetanu se žloutky a cukrem. V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a vložíme misku se základem krému a za stálého šlehání necháme zhoustnout. Do vychladlého krému vmícháme utřené máslo a přidáme strouhané ořechy.

  • 4

    Upečený korpus na dort necháme vychladnout, dvakrát rozřízneme, naplníme krémem, zatížíme a necháme odpočinout do druhého dne. Přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a dozdobíme praženými oříšky.

Komentáře k receptu