Žloutková omáčka s dýní a hlívou ústřičnou
Suroviny
- 100 g Hlíva ústřičná
- 100 g Ryzce čerstvé
- 300 g Makarony milánské
- 100 g Máslo čerstvé
- 600 g Dýně
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 kávová lžička Sůl
- 6 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Sůl bylinková
- 3 stroužek Česnek
- 3.5 l Voda pitná
- 4 dl Vývar zeleninový
- 0.5 dl Víno bílé
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Brusinky
- 0.18 polévková lžíce Máslo jihočeské
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 710 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 36 g
- Sodík 3389 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 216.9 mg
- Draslík 936.6 mg
- Vláknina 18947 mg
- Vitamín A 18947 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlívu ústřičnou a ryzce dobře omyjeme a rozkrájíme na kousky velikosti sousta. Dýni (s oranžovou dužinou) omyjeme, oloupeme, pokrájíme na kostky přibližně 2x2 cm. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na silnější kroužky. Oloupaný česnek posekáme nadrobno a dáme ho do misky. Rozmarýn omyjeme, jehličky (lístky) otrháme, drobně posekáme a smícháme je s česnekem. V sítu promyjeme sušené brusinky a necháme je okapat.
-
2
V pánvi si rozehřejeme máslo, na kterém podusíme cibuli s česnekem a rozmarýnem. Přidáme houby s ostatní pokrájenou zeleninou. Restujeme za stálého míchání přibližně 2 minuty. Pak přimícháme sůl, bílý pepř, mletou papriku, brusinky, přilijeme zeleninový vývar, zakryjeme poklicí a dusíme 15 minut.
-
3
Do většího hrnce dáme vařit 2,5 litru vody s 1 lžičkou soli. Když přijde k varu, vložíme do ni makarony, které uvaříme podle návodu na sáčku. Uvařené scedíme, v sítu je propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a uchováme v teple.
-
4
V menším kastrolku si rozpustíme máslo. Z omyté petrželky otrháme lístky a drobně je pokrájíme.
-
5
Připravíme si dvě nádoby, ve větší přivedeme k varu 1 litr vody. V druhé menší nádobě si vyšleháme bílé víno se žloutky, a tuto nádobu posadíme do větší s vařící vodou. Víno se žloutky budeme nad parou šlehat do pěny. Pak nádobu se žloutky odstavíme mimo parní hrnec. Ke žloutkové pěně postupně budeme přimíchávat rozpuštěné máslo, hořčici a dochutíme bylinkovou solí.
-
6
Houby se zeleninou smícháme s těstovinou a zalijeme žloutkovou omáčkou.
-
7
Promícháme, rozdělíme porce a ihned podáváme.