Vepřový bůček na turistický způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Anglická slanina
  • 100 g Cibule
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Vejce slepičí
  • 100 g Žemle tuková
  • 40 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 20 g Petržel - nať
  • 2 g Kmín celý
  • 1000 g Vepřový bok
  • 100 g Paprika sterilovaná
  • 30 g Protlak rajčatový
  • 50 ml Mléko polotučné
  • 600 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 666 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 1865 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 133.5 mg
  • Draslík 282.9 mg
  • Vláknina 1158 mg
  • Vitamín A 1158 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřový bůček opláchneme, částečně odkostíme a uprostřed masa prořízneme kapsu na plnění.

  • 2

    Slaninu nakrájíme na kostičky a roztavíme. Osmahneme na ní cibuli nakrájenou na drobno a necháme vychladnout. Žemle nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Přidáme k nim drobně nakrájenou kapii, cibuli se slaninou, směs osolíme, opepříme, přidáme rozsekanou petrželovou nať a vše promícháme s vejci.

  • 3

    Připravené maso směsí naplníme a zašijeme režnou nití nebo uzavřeme jehlou.

  • 4

    Maso osolíme, okmínujeme a vložíme kůží dolů na přesekané kosti do pekáče. Mírně podlijeme vodou a do rozehřáté trouby dáme péci. Během pečení přeléváme maso vypečenou šťávou.

  • 5

    V polovině pečení maso obrátíme, na několika místech nařízneme kůži, mírně osolíme a maso doměkka dopečeme.

  • 6

    Pečený bůček vyjmeme z pekáče. Vydusíme šťávu na tuk, přidáme rajčatový protlak a prosátou mouku, osmahneme, zalijeme vodou a rozmícháme. Dobře provaříme, procedíme přes hustý cedník a necháme stát na okraji sporáku, až vystoupí tuk na povrch.

Komentáře k receptu