Vepřový bůček na turistický způsob
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 100 g Cibule
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Vejce slepičí
- 100 g Žemle tuková
- 40 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 2 g Kmín celý
- 1000 g Vepřový bok
- 100 g Paprika sterilovaná
- 30 g Protlak rajčatový
- 50 ml Mléko polotučné
- 600 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 666 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 62 g
- Sodík 1865 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 133.5 mg
- Draslík 282.9 mg
- Vláknina 1158 mg
- Vitamín A 1158 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřový bůček opláchneme, částečně odkostíme a uprostřed masa prořízneme kapsu na plnění.
-
2
Slaninu nakrájíme na kostičky a roztavíme. Osmahneme na ní cibuli nakrájenou na drobno a necháme vychladnout. Žemle nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Přidáme k nim drobně nakrájenou kapii, cibuli se slaninou, směs osolíme, opepříme, přidáme rozsekanou petrželovou nať a vše promícháme s vejci.
-
3
Připravené maso směsí naplníme a zašijeme režnou nití nebo uzavřeme jehlou.
-
4
Maso osolíme, okmínujeme a vložíme kůží dolů na přesekané kosti do pekáče. Mírně podlijeme vodou a do rozehřáté trouby dáme péci. Během pečení přeléváme maso vypečenou šťávou.
-
5
V polovině pečení maso obrátíme, na několika místech nařízneme kůži, mírně osolíme a maso doměkka dopečeme.
-
6
Pečený bůček vyjmeme z pekáče. Vydusíme šťávu na tuk, přidáme rajčatový protlak a prosátou mouku, osmahneme, zalijeme vodou a rozmícháme. Dobře provaříme, procedíme přes hustý cedník a necháme stát na okraji sporáku, až vystoupí tuk na povrch.