Chléb žitný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 249 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 2 g
- Sodík 641 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 110.6 mg
- Vláknina 480 mg
- Vitamín A 480 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnku s vlažnou vodou rozdrobíme droždí, přidáme trošku žitné mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme zbylou žitnou mouku, sůl, kmín, přilijeme kvásek, zbylou vlažnou vodu a důkladně vypracujeme těsto, prohněteme, a necháme kynout nejméně 2 hodiny.
-
2
Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochníky, plech posypeme hladkou mouku a bochníky na něj položíme vedle sebe. Necháme kynout ještě hodinu. Povrch chleba potřeme studenou vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna asi hodinu.
-
3
Vychladlý chléb používáme jako běžné pečivo.