Chléb žitný

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 20 g Sůl
  • 20 g Kmín celý
  • 50 g Droždí
  • 100 g Mouka pšeničná hladká
  • 1000 g Mouka žitná
  • 600 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 249 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 641 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 110.6 mg
  • Vláknina 480 mg
  • Vitamín A 480 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnku s vlažnou vodou rozdrobíme droždí, přidáme trošku žitné mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme zbylou žitnou mouku, sůl, kmín, přilijeme kvásek, zbylou vlažnou vodu a důkladně vypracujeme těsto, prohněteme, a necháme kynout nejméně 2 hodiny.

  • 2

    Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochníky, plech posypeme hladkou mouku a bochníky na něj položíme vedle sebe. Necháme kynout ještě hodinu. Povrch chleba potřeme studenou vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna asi hodinu.

  • 3

    Vychladlý chléb používáme jako běžné pečivo.

Komentáře k receptu