Hovězí na způsob zvěřiny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Hovězí kýta
  • 80 g Mrkev kořen
  • 80 g Celer bulvový
  • 50 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 6 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 4 ks Jalovec
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 4 polévková lžíce Džem brusinkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 529 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 71 g
  • Sodík 100 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 72.5 mg
  • Draslík 633.7 mg
  • Vláknina 16557.5 mg
  • Vitamín A 16557.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.5 mg
  • Vitamín E 3.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí maso z kýty omyjeme, osušíme, potřeme olivovým olejem, posypeme rozdrceným jalovcem, tymiánem, čerstvě pomletým pepřem 4 barev, obložíme pokrájenou cibulí a odložíme do chladničky na 2 dny. Během té doby maso obracíme.

  • 2

    Než budeme maso připravovat, očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a nakrájíme ji na malé kostičky. Očištěnou cibuli drobně nakrájíme.

  • 3

    V pekáči rozpálíme olej, dáme na něj cibuli se zeleninou, celý pepř, nové koření, zázvor, bobkový list, promícháme a vše krátce osmažíme. Na zeleninu položíme špalíček naloženého masa, podlijeme vodou s octem a zakryjeme poklicí. Pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby, maso pečeme přibližně 60 minut. Během pečení poléváme výpekem. Měkké maso vyjmeme. Šťávu dochutíme cukrem, pak ji přecedíme.

  • 4

    Pokrájené maso dáme na talíře, polijeme výpekem, na každou porci dáme lžíci brusinkového džemu a servírujeme.

Komentáře k receptu