Bačovské plněné brambory
Suroviny
- 150 g Salám uherský
- 150 g Sýr Brynza
- 150 g Slanina vepřová
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 8 ks Brambory
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Paprika mletá pálivá
- 2 l Voda pitná
- 0.3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Libeček
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Kmín drcený
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.84 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 34 g
- Sodík 248 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 67.4 mg
- Draslík 535 mg
- Vláknina 5679.2 mg
- Vitamín A 5679.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Libeček a kopr omyjeme, nadrobno pokrájíme. Uherský salám pokrájíme na velmi malé kostičky, slaninu na proužky.
-
2
8 kusů velkých brambor omyjeme, vložíme do vody (přibližne 2 litrů) a uvaříme je ve slupce téměř do měkka. Vychladlé brambory oloupeme, podélně je rozpůlíme a dužinu vydlabeme tak, aby nám zůstala "skořápka".
-
3
Dužinu z brambor vložíme do misky, přidáme Brynzu, vajíčko, sladkou a pálivou papriku, drcený kmín, lžíci libečku, 0,5 lžíce kopru, smetanu, vše vyšleháme na konzistenci krému. Nakonec přimícháme pokrájený salám.
-
4
V pánvi rozpálíme olej s máslem, vydlabané brambory opatrně opečeme ze všech stran do zlatova.
-
5
Opečené brambory naplníme krémem, brambory naskládáme do vymaštěného pekáčku (s 1 lžící oleje) a na každý naplněný brambor položíme plátek slaniny. Necháme je v předem vyhřáté troubě zapéct při teplotě 220°C přibližně 6 - 10 minut a následně podáváme.