Zapékaný cukeťák
Suroviny
- 800 g Cuketa
- 100 g Slanina vepřová
- 200 g Sýr Eidam cihla 40%
- 150 g Mouka polohrubá
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 4 ks Špekáčky
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 1.68 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 864 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 64 g
- Sodík 616 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 246.1 mg
- Draslík 1092.4 mg
- Vláknina 9412.7 mg
- Vitamín A 9412.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velkou cuketu omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme zrníček. Nastrouháme ji do větší mísy nahrubo. Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Špekáčky sloupneme ze střívek a nakrájíme na drobné kostičky. Slaninu pokrájíme na tenké nudličky. Tvrdý sýr nastrouháme. Vajíčka rozklepneme, žloutky oddělíme a bílky vyšleháme na tuhý sníh. Nať petrželky omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
V pánvi si vysmažíme dozlatova slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce másla a cibuli. Zpěníme ji, přimícháme špekáčky a krátce vše osmažíme.
-
3
Do mísy k cuketám přidáme žloutky, prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, pepř, drcený kmín, vychladlou směs cibule se špekáčky a sýr. Promícháme, dochutíme solí (1-1,5 lžičky) a zlehka zapracujeme petrželku a sníh.
-
4
Nákyp dáme do zapékací mísy, kterou jsme si vytřeli máslem (1,5 lžíce) a vysypali strouhankou (2 lžíce). Vložíme ho do předehřáté trouby a upečeme ho dozlatova. Pečeme 30-35 minut při 180°C.