Bačovské plněné kotlety
Suroviny
- 300 g Rýže dušená
- 120 g Sýr Oštiepok
- 150 g Houby čerstvé
- 700 g Vepřové kotlety
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 3.5 dl Voda pitná
- 0.16 dl Olej slunečnicový
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 598 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 33 g
- Sodík 541 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 244.5 mg
- Draslík 877.6 mg
- Vláknina 5076.3 mg
- Vitamín A 5076.3 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme čerstvé houby (hřiby, kozáky, lišky..), omyjeme je a nakrájíme na plátky. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Sýr Oštiepok pokrájíme na plátky.
-
2
V pánvi rozpustíme máslo a cibuli zpěníme. Pak přidáme houby, posypeme je drceným kmínem, bílým pepřem a solí (0.5 lžičky). Promícháme a dusíme do doby, až se z hub odpaří všechna voda. Když se začnou smažit, přidáme vejce a usmažíme ne moc tuhou smaženici, kterou jen dochutíme solí.
-
3
Vepřové kotlety bez kosti, silné přibližně 2 cm, omyjeme a osušíme. Rozřízneme je hluboko po obvodu, ale nerozřízneme je úplně - utvoříme kapsu. Kotlety osolíme (1 lžička) a opepříme z každé strany.
-
4
Kotlety naplníme směsí a do každé vložíme plátek sýru. Okraje sklepneme, přichytíme párátky a kotlety obalíme v hladké mouce (2 lžíce).
-
5
V hlubším hrnci rozpálíme olej a kotlety osmažíme z každé strany dozlatova. Vyjmeme je a omastek poprášíme 1 lžící mouky. Promícháme, podlijeme vodou (2.5 dl), řízky vrátíme zpět a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 30-35 minut. Během té doby podle potřeby podléváme horkou vodou (1 dl). Šťávu podle chuti dosolíme.
-
6
Bačovy plněné řízky rozdělíme na talíře, jako přílohu podáváme dušenou rýži, kterou polijeme šťávou a podáváme.