Pečená husí stehna s kroupami a hrachem
Suroviny
- 300 g Okurky nakládané
- 900 g Husí stehna
- 400 g Hrách
- 200 g Kroupy ječné
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Cibule
- 4 stroužek Česnek
- 2.2 l Voda pitná
- 2 dl Vývar drůbeží
- 4 polévková lžíce Husí sádlo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1502 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 87 g
- Sodík 1577 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 20 mg
- Draslík 171.1 mg
- Vláknina 14796.8 mg
- Vitamín A 14796.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý sušený hrách a kroupy den předem namočíme do studené vody, každé zvlášť (celkem 1 litr vody).
-
2
Druhý den hrách dáme do hrnce s 8 dl čisté vody, přimícháme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky a uvaříme ho doměkka. Do druhého hrnce dáme kroupy s 4 dl čisté vody a 0,5 lžičkou soli. Vše vaříme přibližně 60 až 80 minut, hlavně pomalu. Očištěný česnek prolisujeme.
-
3
Mezitím si očistíme a umyjeme husí stehna. Osolíme je (2 lžičky) a posypeme kmínem. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno. Ve větší zapékací míse na rozpáleném husím sádle cibuli zpěníme, položíme na ni maso, přilijeme 1,5–2 dl vývaru a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Prvních 30 minut maso dusíme pod pokličkou, pak poklici odložíme a stehna upečeme dozlatova. Průběžně je poléváme výpekem. Pečeme přibližně 60 minut.
-
4
Uvařený hrách a kroupy dáme do mísy, smícháme je, ochutíme prolisovaným česnekem, přidáme majoránku, 1–2 lžíce husího sádla, dochutíme solí, pepřem a vše dobře promícháme.
-
5
Upečená stehna vyjmeme ze zapékací mísy, do ní dáme směs hrachu s kroupami, stehna položíme navrch a dáme zpět do trouby zapéct asi na 15 minut.
-
6
Kroupy s hrachem rozdělíme na talíře, navrch dáme porci masa, přiložíme sladkokyselé okurky a podáváme.