Srnčí na smetaně
Suroviny
- 75 g Slanina vepřová
- 800 g Srnčí kýta
- 40 g Mrkev kořen
- 40 g Celer bulvový
- 100 g Hříbky čerstvé
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 kávová lžička Džem brusinkový
- 2 ks Cibule
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Víno bílé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 726 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 67 g
- Sodík 519 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 72 mg
- Draslík 262.1 mg
- Vláknina 3086 mg
- Vitamín A 3086 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na tenké hranolky. Srnčí kýtu (bez kosti) odblaníme, omyjeme, nakrájíme přes vlákno na plátky a plátky prošpikujeme slaninou. Maso osolíme podle chuti (přibližně 0,5 lžíce), posypeme čerstvě pomletým černým pepřem a dáme do chladničky na 1 hodinu odležet.
-
2
Očistíme a omyjeme mrkev, celer a cibuli. Cibuli pokrájíme nadrobno, mrkev s celerem pokrájíme na kostičky. Nakládané sladkokyselé hříbky scedíme z nálevu. Ve smetaně si rozmícháme hořčici. Na pánvi si na rozpálené máslo přimícháme 1 lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku.
-
3
V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje s 2 lžícemi másla. Maso obalíme v mouce a zprudka z každé strany restujeme dozlatova. Měkké maso vyjmeme a na ten samý omastek dáme pokrájenou zeleninu a osmažíme ji téměř dozlatova. Přidáme bobkový list, 4 kuličky jalovce, lžičku octa, 0,5 dl vody, promícháme a maso vložíme zpět. Pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 15-20 minut. Do šťávy přimícháme jíšku a vaříme do zhoustnutí 2-4 minuty. Maso vyjmeme, vzniklou omáčku přecedíme do druhého hrnce, přilijeme víno, smetanu, promícháme a prohřejeme.
-
4
Porce srnčí kýty dáme na talíře, maso polijeme omáčkou, ozdobíme lžičkou brusinkového džemu a podáváme s přílohou podle chuti.