Jáhlové knedle nasladko
Suroviny
- 250 g Jáhly - loupané proso
- 500 g Kompot meruňkový
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 3.5 l Voda pitná
- 5.5 dl Mléko plnotučné
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 875 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 48 g
- Sodík 569 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 198.2 mg
- Draslík 337.8 mg
- Vláknina 15095 mg
- Vitamín A 15095 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 899.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly dáme do síta a přelijeme je 1 litrem vařící vody. Pak je odkapané dáme do hrnce, přilijeme mléko, přimícháme 0,5 lžičky soli a vaříme je pomalu 35 minut.
-
2
Vychladlou kaši dáme do mísy. Vmícháme vejce, smetanu, 0,5 dl mléka, 0,5 lžičky soli a hrubou mouku. Té dáme postupně jen tolik, aby nám vzniklo tuhé těsto (3-5 lžic).
-
3
Těsto dáme na pomoučený vál, lžící těsto vykrajujeme a vyválíme malé knedle.
-
4
V hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody s lžičkou soli a knedlíky do ní opatrně naházíme. Promícháme a podle velikosti je vaříme přibližně 4-6 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, posypeme skořicovým a práškovým cukrem.
-
5
Nakonec knedle polijeme rozpuštěných máslem, navrch položíme kompotované meruňky a podáváme.