Jáhlové knedle nasladko

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Jáhly - loupané proso
  • 500 g Kompot meruňkový
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 3.5 l Voda pitná
  • 5.5 dl Mléko plnotučné
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 875 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 569 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 90 g
  • Cholesterol 198.2 mg
  • Draslík 337.8 mg
  • Vláknina 15095 mg
  • Vitamín A 15095 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 899.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly dáme do síta a přelijeme je 1 litrem vařící vody. Pak je odkapané dáme do hrnce, přilijeme mléko, přimícháme 0,5 lžičky soli a vaříme je pomalu 35 minut.

  • 2

    Vychladlou kaši dáme do mísy. Vmícháme vejce, smetanu, 0,5 dl mléka, 0,5 lžičky soli a hrubou mouku. Té dáme postupně jen tolik, aby nám vzniklo tuhé těsto (3-5 lžic).

  • 3

    Těsto dáme na pomoučený vál, lžící těsto vykrajujeme a vyválíme malé knedle.

  • 4

    V hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody s lžičkou soli a knedlíky do ní opatrně naházíme. Promícháme a podle velikosti je vaříme přibližně 4-6 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, posypeme skořicovým a práškovým cukrem.

  • 5

    Nakonec knedle polijeme rozpuštěných máslem, navrch položíme kompotované meruňky a podáváme.

Komentáře k receptu