Jáhlové šišky s mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Jáhly - loupané proso
  • 150 g Mouka polohrubá
  • 70 g Mák mletý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2.5 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 817 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 324 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 95 g
  • Cholesterol 48 mg
  • Draslík 287.8 mg
  • Vláknina 20400 mg
  • Vitamín A 20400 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 47.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly v sítu promyjeme 2x vařící vodou (1 litr), pak je dáme do hrnce s 5 dl vody a 1/2 lžičkou soli. Vaříme je 30 minut a vyklopíme je do mísy. Vychladlé smícháme s moukou na polotuhé až tuhé těsto.

  • 2

    Na vále posypaném moukou si těsto dobře zpracujeme a vyválíme na tenké válečky, asi 1,5 cm silné a 4–5 cm dlouhé.

  • 3

    V misce smícháme pomletý mák s práškovým cukrem a vanilkovým cukrem.

  • 4

    V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody s 1 lžičkou soli.

  • 5

    Když se voda začne vařit, šišky do ní naházíme, promícháme a jakmile vyplavou napovrch, tak je hned vybíráme děrovanou naběračkou, dáváme je na talíře, posypeme připraveným mákem, polijeme rozpuštěným máslem a ihned teplé podáváme.

Komentáře k receptu