Valašské bramborové knedlíky s uzeným masem
Suroviny
- 400 g Brambory
- 50 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Slanina vepřová
- 200 g Uzené maso vařené
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 3 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 2.5 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 821 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 52 g
- Sodík 911 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 139.7 mg
- Draslík 1085.6 mg
- Vláknina 8710 mg
- Vitamín A 8710 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den dopředu omyjeme brambory a uvaříme doměkka ve slupce v 1 litru vody. Pak je slijeme.
-
2
Druhý den brambory oloupeme, nastrouháme a dáme je do mísy. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Uzené vařené maso pokrájíme též na malé kostičky. Slaninu pokrájenou na kostičky v pánvi rozpečeme. Maso a rohlíky přidáme do mísy k bramborám. Ještě přidáme sůl (1 lžičku), vejce, hrubou mouku, majoránku, prolisovaný česnek a vše dobře propracujeme.
-
3
Těsto dáme na pomoučený vál a utvoříme z těsta 2 válečky. Zabalíme je do čistého plátna (nebo utěrky) a převážeme nití.
-
4
Ve větším širším hrnci uvaříme 3,5–4 litry vody s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme je pomalu pod pokličkou 20 minut.
-
5
Mezitím si očistíme šalotky, pokrájíme je nadrobno a v pánvi na rozpáleném sádle šalotku osmažíme dozlatova.
-
6
Uvařené knedlíky rozbalíme, pokrájíme na plátky, polijeme osmaženou šalotkou se sádlem a podáváme.