Špekové bramborové knedle
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hrubá
- 300 g Slanina vepřová
- 500 g Krupice dětská
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Žemle tuková
- 5.5 l Voda pitná
- 2 kg Brambory
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1000 kcal
- Sacharidy 153 g
- Tuky 28 g
- Sodík 856 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 99.2 mg
- Draslík 1293.7 mg
- Vláknina 17904.3 mg
- Vitamín A 17904.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory uvaříme ve slupce s 3 litry vody doměkka, pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy.
-
2
Slaninu pokrájíme na kostičky, žemle nakrájíme též na malé kostičky.
-
3
V pánvi si vysmažíme téměř dozlatova slaninu, přidáme k ní žemle, promícháme a smažíme dozlatova, pak vychlazenou slaninu s žemlí vyklopíme na brambory. Ještě k bramborům přidáme krupici, vejce, sůl, hrubou mouku, majoránku a bílý pepř. Vše dobře promícháme, pak dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme bramborové polotuhé těsto, které zformujeme na váleček o síle přibližně 6-7 cm. Nožem nakrájíme díly široké též 6-7 cm. Z každého vytvarujeme kulatý knedlík.
-
4
V hrnci si dáme vařit asi 2.5 litrů vody s 1 lžíci soli. Knedlíky vhazujeme do vařící vody, zmírníme teplotu, občas promícháme a vaříme je pomalu přibližně 8 minut. (Čas vaření zjistíme, když první uvařený knedlík vyjmeme děrovanou naběračkou a rozkrojíme - záleží na velikosti knedlíků).
-
5
Uvařené knedle vyjmeme s vody, dáme do mísy a propíchneme vidličkou. Polijeme je teplým sádlem a podáváme horké.