Koláč s oříškovo - čokoládovou nádivkou s mřížkami
Suroviny
- 80 g Čokoláda hořká
- 200 g Mandle
- 120 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 160 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 g Mouka pšeničná hrubá
- 150 g Ořechy lískové
- 100 g Cukr krupice
- 200 g Džem rybízový
- 80 g Cukr moučkový
- 50 g Cukr moučkový
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 772 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 45 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 160.6 mg
- Draslík 389.1 mg
- Vláknina 13012.1 mg
- Vitamín A 13012.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 9.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku prosejeme, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, strouhané mandle a vanilku. Poté vmícháme rozsekané máslo, žloutek, vypracujeme těsto a na chladném místě necháme ztuhnout.
-
2
Těsto vyválíme, přemístíme na vymazaný a vysypaný plech, v mírně vyhřáté troubě upečeme do zlatova. Koláč necháme vychladnout.
-
3
Potřeme ořechovou nádivkou, na ni vytvoříme kornoutem mřížky z piškotového těsta a v lehce rozeřáté troubě necháme dosušit. Mřížky vyplníme zavařeninou a podáváme.
-
4
Na nádivku svaříme ve vodě cukr, přidáme strouhané ořechy, nastrouhanou čokoládu a důkladně promícháme.
-
5
Těsto na mřížky připravíme tak, že utřeme do husta cukr se žloutky, přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.