Jehněčí guláš z Beskyd s jarní cibulkou
Suroviny
- 500 g Chléb konzumní
- 600 g Jehněčí maso
- 100 g Slanina vepřová
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 3 ks Cibule
- 2 ks Paprikové lusky čerstvé
- 1 ks Chilli paprička
- 4 ks Cibulka jarní
- 1.2 l Voda pitná
- 3 dl Vývar jehněčí
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Saturejka
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 888 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 38 g
- Sodík 556 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 152.5 mg
- Draslík 485.7 mg
- Vláknina 10320.5 mg
- Vitamín A 10320.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.8 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1431.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso odblaníme, odkrojíme tuk, zbavíme žilek a dobře omyjeme v odvaru ze saturejky (1 litr vody + 2 lžíce saturejky). Maso pokrájíme na kousky velikosti sousta.
-
2
Očištěné cibule a jarní cibulku omyjeme. Cibuli pokrájíme nadrobno, jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Papriky a malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Chilli nasekáme na tenké nudličky, papriky pokrájíme na proužky. Slaninu pokrájíme na kostičky.
-
3
V hrnci na rozpáleném oleji krátce osmažíme slaninu. Přidáme cibuli, promícháme a zpěníme ji dorůžova. Přiložíme maso a krátce, asi 1–2 minuty, restujeme. Pak ho osolíme, opepříme, podlijeme 1–2 dl vody a pod pokličkou dusíme přibližně 20 minut. Poloměkké maso vyjmeme, do výpeku přimícháme mouku se sladkou a pálivou paprikou, promícháme a přidáme rajský protlak a maso vrátíme zpět. Přilijeme vývar a dále dusíme dalších 20 minut. Pak přimícháme papriku s chilli papričkou, jarní cibulku a dusíme přibližně dalších 10 minut.
-
4
Guláš dochutíme solí, podáváme ho s chlebem.