Jehněčí guláš z Beskyd s jarní cibulkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Chléb konzumní
  • 600 g Jehněčí maso
  • 100 g Slanina vepřová
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Paprikové lusky čerstvé
  • 1 ks Chilli paprička
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 1.2 l Voda pitná
  • 3 dl Vývar jehněčí
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Saturejka
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 888 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 556 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 152.5 mg
  • Draslík 485.7 mg
  • Vláknina 10320.5 mg
  • Vitamín A 10320.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.8 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1431.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso odblaníme, odkrojíme tuk, zbavíme žilek a dobře omyjeme v odvaru ze saturejky (1 litr vody + 2 lžíce saturejky). Maso pokrájíme na kousky velikosti sousta.

  • 2

    Očištěné cibule a jarní cibulku omyjeme. Cibuli pokrájíme nadrobno, jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Papriky a malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Chilli nasekáme na tenké nudličky, papriky pokrájíme na proužky. Slaninu pokrájíme na kostičky.

  • 3

    V hrnci na rozpáleném oleji krátce osmažíme slaninu. Přidáme cibuli, promícháme a zpěníme ji dorůžova. Přiložíme maso a krátce, asi 1–2 minuty, restujeme. Pak ho osolíme, opepříme, podlijeme 1–2 dl vody a pod pokličkou dusíme přibližně 20 minut. Poloměkké maso vyjmeme, do výpeku přimícháme mouku se sladkou a pálivou paprikou, promícháme a přidáme rajský protlak a maso vrátíme zpět. Přilijeme vývar a dále dusíme dalších 20 minut. Pak přimícháme papriku s chilli papričkou, jarní cibulku a dusíme přibližně dalších 10 minut.

  • 4

    Guláš dochutíme solí, podáváme ho s chlebem.

Komentáře k receptu