Smetanový nákyp se šlehačkou
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr moučkový
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.25 l Smetana 33% (šlehačka)
- 0.25 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 607 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 49 g
- Sodík 90 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 652.1 mg
- Draslík 117.9 mg
- Vláknina 277.2 mg
- Vitamín A 277.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smetanu ušleháme metličkou se žloutky, lžící mouky a vanilkou. Vložíme do vodní lázně, zahříváme a šleháme do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout.
-
2
V míse utřeme do husta cukr se žloutky, přidáme vychladlý krém a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 30-45 min. Hotový nákyp dozdobíme ušlehanou šlehačkou a podáváme.