Jáhlová kaše s černým kořenem
Suroviny
- 400 g Jáhly - loupané proso
- 50 g Mandle
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Černý kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 špetka Anýz mletý
- 2.5 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 676 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 144 g
- Sodík 234 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 24 mg
- Draslík 485.1 mg
- Vláknina 26592.2 mg
- Vitamín A 26592.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly přelijeme 1 litrem vařící vody. Mrkev a černý kořen očistíme a nastrouháme. Oloupané mandle posekáme a nasucho je opražíme.
-
2
Jáhly dáme vařit do 1.5 litru vody se solí, anýzem, tymiánem, bazalkou a zázvorem. Jáhly vaříme minimálně 1 hodinu do doby, až se nám vyvaří voda. Pak do nich přimícháme mrkev s černým kořenem a
-
3
olivový olej.
-
4
Jáhlovou kaši rozdělíme na porce, každou pokapeme máslem, posypeme mandlemi a podáváme.