Houbové kynuté lívance
Suroviny
- 150 g Houby čerstvé
- 15 g Droždí
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Zázvor mletý
- 2 stroužek Česnek
- 5 dl Mléko plnotučné
- 0.06 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 320 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 8 g
- Sodík 260 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 73.8 mg
- Draslík 312.2 mg
- Vláknina 6155.9 mg
- Vitamín A 6155.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 778.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z čerstvých očištěných a omytých hub odkrojíme hlavičky, drobně je pokrájíme, dáme do mísy a smícháme se solí, pepřem, majoránkou, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením, mletým zázvorem a prolisovaným česnekem. Houby promícháme a necháme odležet.
-
2
Do 1 dl vlažného mléka dáme 1/2 lžičky cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.
-
3
Do mísy nasypeme hladkou mouku, přilijeme 4 dl mléka, přidáme 1 vejce a vzešlý kvásek. Tyčovým mixerem si směs rozmixujeme dohladka a přimícháme houby.
-
4
V lívanečníku si rozpálíme olej a malou naběračkou nabíráme těsto, které na pánvi rozlijeme a usmažíme lívance. Smažíme z každé strany dozlatova přibližně 1–2 minuty.
-
5
Houbové lívance podáváme horké i studené.