Telecí srdce na smetaně
Suroviny
- 100 g Cibule
- 100 g Citrony
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Slanina vepřová
- 30 g Sůl
- 150 g Tuk
- 20 g Cukr krupice
- 250 g Zelenina kořenová
- 3 g Divoké koření celé
- 1000 g Telecí srdce
- 200 ml Mléko polotučné
- 300 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Ocet kvasný lihový
- 800 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 25 g
- Sodík 1308 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 135.7 mg
- Draslík 300.8 mg
- Vláknina 2910 mg
- Vitamín A 2910 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí srdce očistíme, omyjeme ve vlažné vodě a osušíme. Potom je protkneme slaninou a osolíme.
-
2
Cibuli a kořenovou zeleninu oloupeme, nakrájíme na plátky a osmažíme na 2/3 tuku dorůžova. Přidáme divoké koření a omytý, na plátky nakrájený citron. Zastříkneme octem.
-
3
Do tohoto základu vložíme srdce, zalijeme je vodou a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení srdce obracíme a podléváme teplou vodou.
-
4
Měkká srdce vyjmeme, základ zahustíme světlou zásmažkou ze zbylého tuku a z hladké mouky, zalijeme částí vody a mlékem a dobře rozšleháme. Za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme.
-
5
V průběhu vaření přidáme sůl, cukr a ocet. Omáčku nakonec zjemníme smetanou, procedíme a krátce povaříme.
-
6
Při podávání srdce krájíme na plátky a přeléváme je omáčkou.