Křehký závin z lojového těsta s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 750 g Jablka
  • 30 g Mandle
  • 30 g Cukr moučkový
  • 250 g Hovězí lůj
  • 30 g Rozinky tmavé
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 4 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 763 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 70 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 252.2 mg
  • Draslík 231.7 mg
  • Vláknina 7296.7 mg
  • Vitamín A 7296.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.9 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lůj utřeme na vále válečkem do zpěnění a odstraníme všechny blanky. Přidáme 4 lžíce mouky a vytvoříme bochníček, který necháme na chladném místě cca 15 minut ztuhnout.

  • 2

    Mezitím připravíme těsto. Větší část mouky vysypeme na vál, přidáme sůl, cukr, uděláme důlek, přilijeme mléko, žloutky a vypracujeme jemné těsto. Mírně jej rozválíme, doprostřed dáme bochníček z loje, obalíme ho těstem, vyválíme na obdélník, třikrát přeložíme, znovu vyválíme, složíme a toto ještě dvakrát zopakujeme. Počtvrté těsto rozválíme na 2 stejné obdélníky, jeden přemístíme na suchý plech, poklademe nakrouhanými jablky, posypeme cukrem smíchaným se skořicí, rozinkami a nasekanými mandlemi. Zakryjeme zbytkem těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova.

  • 3

    Horký závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu