Křehký závin z lojového těsta s jablky
Suroviny
- 750 g Jablka
- 30 g Mandle
- 30 g Cukr moučkový
- 250 g Hovězí lůj
- 30 g Rozinky tmavé
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 4 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Cukr moučkový
- 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 763 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 58 g
- Sodík 70 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 252.2 mg
- Draslík 231.7 mg
- Vláknina 7296.7 mg
- Vitamín A 7296.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.9 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lůj utřeme na vále válečkem do zpěnění a odstraníme všechny blanky. Přidáme 4 lžíce mouky a vytvoříme bochníček, který necháme na chladném místě cca 15 minut ztuhnout.
-
2
Mezitím připravíme těsto. Větší část mouky vysypeme na vál, přidáme sůl, cukr, uděláme důlek, přilijeme mléko, žloutky a vypracujeme jemné těsto. Mírně jej rozválíme, doprostřed dáme bochníček z loje, obalíme ho těstem, vyválíme na obdélník, třikrát přeložíme, znovu vyválíme, složíme a toto ještě dvakrát zopakujeme. Počtvrté těsto rozválíme na 2 stejné obdélníky, jeden přemístíme na suchý plech, poklademe nakrouhanými jablky, posypeme cukrem smíchaným se skořicí, rozinkami a nasekanými mandlemi. Zakryjeme zbytkem těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova.
-
3
Horký závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.