Drůbeží polévka s hráškem a houstičkou
Suroviny
- 80 g Hrášek
- 13.95 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Kuřecí drůbky
- 30 g Česnekové máslo
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Žemle tuková
- 5 ks Pepř černý celý
- 2 ks Petržel kořen
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 18 g
- Sodík 649 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 347.8 mg
- Draslík 1588.4 mg
- Vláknina 41872.9 mg
- Vitamín A 41872.9 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 144.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Kuřecí drůbky dobře omyjeme a dáme je do studené vody (1 litr) vařit doměkka.
-
2
2 cibule očistíme, ale necháme na nich hnědou slupku. Omyjeme je a 1 cibuli dáme s polovinou očištěné zeleniny k drůbkům. Přidáme sůl (1.5 lžičky), celý pepř a přivedeme k varu. Potom snížíme teplotu a polévku budeme pomalu vařit tak, aby jen probublávala. Budeme ji vařit 2 hodiny.
-
3
Polovinu očištěné zeleniny s cibulí nakrájíme: mrkev s petrželkou na kolečka, celer na nudličky. Zeleninu s cibulí dáme vařit do druhého hrnce s 0.5 litrem vody a budeme ji pomalu vařit přibližně 10-15 minut.
-
4
Žemle pokrájíme na kostičky a v pánvi na másle je osmažíme dozlatova. V misce vymícháme česnekové máslo s moukou a utvoříme máslovou kuličku (místo jíšky).
-
5
Když jsou drůbky měkké, polévku přecedíme do druhé nádoby, drůbky pokrájíme na malé kousky a zeleninu rozmixujeme.
-
6
Do vývaru z masa přilijeme uvařenou zeleninu i se zeleninovým vývarem, přimícháme rozmixovanou zeleninu, pokrájené drůbky a polévku přivedeme k varu. Přidáme máslovou kuličku, zelený hrášek, špetku zázvoru, špetku muškátu a podle chuti polévku dosolíme. Vaříme ji pomalu ještě asi 10 minut a přimícháme petrželku.
-
7
Do talířů dáme kostičky osmažené žemle, zalijeme polévkou a podáváme.