Novojičínská kmínka s vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 4 ks Brambory
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1.8 l Voda pitná
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 230 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 265 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 139.7 mg
  • Draslík 425.1 mg
  • Vláknina 5173.8 mg
  • Vitamín A 5173.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 326 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory uvaříme v litru vody ve slupce - vaříme je asi 25 minut.

  • 2

    Než se brambory uvaří, v hrnci na rozpáleném másle zpěníme drcený kmín, za stálého míchání k němu přisypeme hladkou mouku a usmažíme zlatou jíšku. Za stálého míchání přilijeme 8 dl vody a mícháme do doby, až se nám jíška rozpustí. Polévku pomalu přivedeme k varu, podle chuti osolíme a povaříme asi 10 minut.

  • 3

    V mléce rozšleháme vejce, pomalu je vlijeme do polévky a necháme přejít varem.

  • 4

    Uvařené brambory scedíme, oloupeme, pokrájíme na kostky. Brambory dáme do talířů (na jednu stranu), přilijeme polévku, každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou a podáváme.

Komentáře k receptu