Novojičínská kmínka s vejci
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 230 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 14 g
- Sodík 265 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 139.7 mg
- Draslík 425.1 mg
- Vláknina 5173.8 mg
- Vitamín A 5173.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 326 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory uvaříme v litru vody ve slupce - vaříme je asi 25 minut.
-
2
Než se brambory uvaří, v hrnci na rozpáleném másle zpěníme drcený kmín, za stálého míchání k němu přisypeme hladkou mouku a usmažíme zlatou jíšku. Za stálého míchání přilijeme 8 dl vody a mícháme do doby, až se nám jíška rozpustí. Polévku pomalu přivedeme k varu, podle chuti osolíme a povaříme asi 10 minut.
-
3
V mléce rozšleháme vejce, pomalu je vlijeme do polévky a necháme přejít varem.
-
4
Uvařené brambory scedíme, oloupeme, pokrájíme na kostky. Brambory dáme do talířů (na jednu stranu), přilijeme polévku, každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou a podáváme.