Kulajda s hříbkami
Suroviny
- 200 g Brambory
- 60 g Cibule
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 g Bobkový list
- 6 g Kopr čerstvý
- 2 g Nové koření celé
- 4 g Libeček
- 2 g Pepř černý celý
- 260 g Hříbky čerstvé
- 12 ml Ocet kvasný lihový
- 500 ml Zakysaná smetana
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín celý
- 2.3 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 457 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 34 g
- Sodík 314 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 433 mg
- Draslík 839.5 mg
- Vláknina 5277.3 mg
- Vitamín A 5277.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby dobře očistíme, pokrájíme na menší kousky a zalijeme 2 l vody.
-
2
Cibuli oloupeme a rozčvrtíme, přidáme do hrnce s houbami.
-
3
Přivedeme k varu, poté vsypeme sůl, pepř, koření a pokrájený libeček.
-
4
Necháme povařit 17 minut.
-
5
Zatímco se polévka vaří, smícháme zakysanou smetanu s moukou a 30 ml vody, dobře prošleháme.
-
6
Připravenou směs vmícháme opatrně do polévky a necháme vařit 12 minut.
-
7
Brambory omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kostičky 1 x 1 cm, přidáme do polévky a vaříme do změknutí brambor, přibližně 12 minut.
-
8
Polévku dochutíme octem, solí a pepřem. Vejce uvaříme natvrdo ve vroucí vodě. Poté je oloupeme, pokrájíme na kousky a přidáme do polévky. Uvařenou polévku posypeme nakrájeným koprem.