Houskové knedlíky z Turnova
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 3 l Voda pitná
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 1.57 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 6 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 13 g
- Sodík 382 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 197.2 mg
- Draslík 270 mg
- Vláknina 1855.9 mg
- Vitamín A 1855.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Starší housky nebo žemle pokrájíme na kostičky, polovinu dáme do mísy a zalijeme vařícím mlékem. Druhou polovinu osmažíme v pánvi na rozpáleném másle (1,5 lžíce) dozlatova.
-
2
Cibuli oloupeme a s omytou petrželkou pokrájíme nadrobno. V druhé pánvi na lžíci másla zpěníme cibuli, přimícháme k ní petrželku, promícháme a všechny ingredience (housky, cibuli, petrželku) dáme do mísy. Přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, vejce a kypřící prášek. Těsto dobře vypracujeme, pokud by bylo velmi tuhé, přilijeme 0,5 dl mléka.
-
3
Pak těsto dáme na pomoučený vál, znovu prohněteme a vypracujeme z něj šišku. Zakryjeme čistou utěrkou, necháme chvíli odpočinout.
-
4
Do většího širšího hrnce dáme vařit vodu se solí. Šišku knedlíku opatrně položíme do vařící vody, zmírníme teplotu a knedlík vaříme 18-20 minut. Po 8-10 minutách knedlík ve vodě otočíme.
-
5
Mezitím v pánvi na rozpáleném másle (2 lžíce) osmažíme dozlatova strouhanku.
-
6
Uvařený knedlík vyjmeme z vody, pokrájíme na kolečka, posypeme strouhankou a podáváme.