Závin z taženého těsta

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 50 g Ořechy vlašské
  • 100 g Strouhanka
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 0.333333 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1.5 kg Jablka
  • 4 polévková lžíce Hrozinky
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 411 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 122 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 49.3 mg
  • Draslík 319.8 mg
  • Vláknina 9302.5 mg
  • Vitamín A 9302.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na vál prosejeme mouku, sůl, žloutek, rozpuštěné sádlo, ocet a vlažnou vodu. Těsto zpracujeme dohladka, aby z těsta byla tvárná hmota. Necháme ji na válu, přikryjeme nahřátou mísou, kterou po deseti minutách vyměňujeme, aby bylo těsto alespoň půl hodiny v teple. Poté těsto rozdělíme na poloviny a začneme těsto vytahovat.

  • 2

    Na vál položíme utěrku posypanou moukou. Nejprve těsto vyválíme, poté přes hřbety rukou vytahujeme do všech stran. Je-li třeba, pomáháme si prsty. Vytažené těsto položíme i s utěrkou na vál, posypeme polovinou strouhanky osmažené na jedné lžíci másla, poklademe polovinou oloupaných jablek, ze kterých jsme vykrájeli jádřince a jablka nahrubo nastrouhali, přisypeme polovinu hrozinek. Zaprášíme polovinou skořice, pocukrujeme polovinou cukru,posypeme polovinou nakrájených ořechů. Pomocí utěrky závin zabalíme, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Když máme hotové oba záviny, potřeme je rozpuštěným máslem a pečeme ve středně předehřáté troubě.

  • 3

    Upečené záviny necháme na plechu vychladnout.

Komentáře k receptu