Mléčná kopřivová polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 318 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 21 g
- Sodík 325 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 101.3 mg
- Draslík 281.4 mg
- Vláknina 9730.3 mg
- Vitamín A 9730.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemle pokrájíme na kostičky, v pánvi na másle (30 g) je osmažíme dozlatova.
-
2
Omyté kopřivové listy omyjeme a povaříme 5 minut v 1 litru osolené vody. (Sbíráme vrcholky mladých kopřiv.)
-
3
Uvařené kopřivy scedíme, vývar zachytíme. Kopřivy rozmixujeme.
-
4
Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle (20 g) ji zpěníme, přimícháme mouku a usmažíme světlou jíšku.
-
5
Postupně přiléváme vývar z kopřiv a mícháme, abychom neměli hrudky. Když se polévka začne vařit, přidáme zakysanou smetanu s rozšlehaným vejcem. Stále mícháme, po 5 minutách vaření přidáme rozmixované kopřivy, pomalu vaříme dalších 5 minut.
-
6
Polévku dochutíme pepřem a solí. Podáváme ji s osmaženými kostičkami žemle.