Mléčná kopřivová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 250 g Kopřiva
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 318 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 325 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 101.3 mg
  • Draslík 281.4 mg
  • Vláknina 9730.3 mg
  • Vitamín A 9730.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žemle pokrájíme na kostičky, v pánvi na másle (30 g) je osmažíme dozlatova.

  • 2

    Omyté kopřivové listy omyjeme a povaříme 5 minut v 1 litru osolené vody. (Sbíráme vrcholky mladých kopřiv.)

  • 3

    Uvařené kopřivy scedíme, vývar zachytíme. Kopřivy rozmixujeme.

  • 4

    Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle (20 g) ji zpěníme, přimícháme mouku a usmažíme světlou jíšku.

  • 5

    Postupně přiléváme vývar z kopřiv a mícháme, abychom neměli hrudky. Když se polévka začne vařit, přidáme zakysanou smetanu s rozšlehaným vejcem. Stále mícháme, po 5 minutách vaření přidáme rozmixované kopřivy, pomalu vaříme dalších 5 minut.

  • 6

    Polévku dochutíme pepřem a solí. Podáváme ji s osmaženými kostičkami žemle.

Komentáře k receptu