Krémová kopřivačka
Suroviny
- 250 g Chléb konzumní
- 50 g Máslo čerstvé
- 20 g Masox
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 hrst Kopřiva
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 27 g
- Sodík 247 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 178.9 mg
- Draslík 187.2 mg
- Vláknina 5192.8 mg
- Vitamín A 5192.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi na másle (30 g) osmažíme dozlatova tvrdší chléb, který jsme si před tím nakrájeli na kostičky.
-
2
Omyté kopřivové mladé listy (na jaře) omyjeme, vložíme do hrnce s litrem vody a povaříme je asi 4-5 minut. Pak je scedíme, ale vývar zachytíme.
-
3
Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Do smetany rozšleháme vajíčka.
-
4
V druhém hrnci na 20 g másla zpěníme cibuli s česnekem, přimícháme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, ke které postupně přiléváme vývar z kopřiv a přivedeme k varu. Když se polévka začne vařit, přidáme masox. Po 5 minutách přimícháme smetanu s vejci a pomalu za stálého míchání polévku vaříme dalších 5-7 minut.
-
5
Pak do ní vložíme uvařené kopřivy, krátce povaříme 1-2 minuty. Hrnec s polévkou odstavíme z plotny a vše rozmixujeme.
-
6
Polévku případně dochutíme pepřem a solí. Podáváme ji s osmaženými kostičkami chleba.