Šišky se strouhankou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 47 g
- Sodík 712 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 184.7 mg
- Draslík 941.8 mg
- Vláknina 15165 mg
- Vitamín A 15165 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Potom je oloupeme a na pomoučeném vále jemně nastrouháme. Přidáme 100 g krupice, 2 lžíce octa, sůl (1/2 lžičky), 2 vejce a podle potřeby hrubou mouku. Vše promícháme pomocí vidličky a poté rukama uhněteme vláčné těsto. Aby se nám nelepilo, při hnětení si vál pod těstem poprášíme moukou. Z těsta si si utvoříme několik válečků o průměru asi 3-4 cm, z válečků nakrájíme špalíčky cca 2 cm silné, které zformujeme do tvaru šišek.
-
2
V zapékací míse si rozehřejeme máslo, na kterém opražíme dozlatova strouhanku. Prorostlou slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi je vysmažíme dozlatova.
-
3
Ve větším hrnci si dáme vařit mírně osolenou vodu (1/2 lžičky soli na 3-4 l vody). Když se začne voda vařit, naházíme do ní bramborové šišky, promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu a pomalu je vaříme asi 3-6 minut (podle velikosti). Musí vyplavat na povrch. Potom je vyjmeme děrovanou naběračkou a vložíme do pánve se strouhankou, přidáme vypraženou slaninu a opatrně šišky promícháme.
-
4
Nakonec je dáme do trouby zapéct. Pečeme při 200 °C asi 10 minut a podáváme.