Metýnka - tvarohový koláč se švestkami
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 350 g Mouka polohrubá
- 120 g Cukr moučkový
- 120 g Hera
- 100 g Máslo tradiční
- 400 g Tvaroh měkký
- 200 g Cukr krystal
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 3 dl Mléko polotučné
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Švestky
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 23 g
- Sodík 30 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 94.6 mg
- Draslík 373.8 mg
- Vláknina 6969.7 mg
- Vitamín A 6969.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme tvarohový krém a máslovou drobenku.
-
2
Tvarohový krém připravíme tak, že do mísy dáme plnotučný měkký tvaroh, vanilku, omyté hrozinky, prášek do pečiva, vanilkový pudink (prášek) a tvaroh důkladně vymícháme se smetanou.
-
3
Do druhé misky si dáme hrubou mouku, tuhé máslo nakrájené na kousky, krystalový cukr, med a vanilkový cukr. Promícháme a pomocí prstů rozemneme všechny ingredience tak, aby se nám utvořily drobné hrudky.
-
4
Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a odložíme do mísy.
-
5
Do druhé mísy si dáme prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, moučkový cukr, vanilkový cukr, rozpuštěnou vlahou Heru, 2 vejce, citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a 2-3 dl vlahého mléka. Vše důkladně promícháme a těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozetřeme tvarohový krém, rozložíme vypeckované švestky dužinou navrch a posypeme máslovou drobenkou.
-
6
Plech s koláčem dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C přibližně 20 minut dozlatova. Vychladlý koláč nakrájíme a podáváme.