Rizoto z telecího masa
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 571 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 20 g
- Sodík 1125 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 85.8 mg
- Draslík 338.2 mg
- Vláknina 6489 mg
- Vitamín A 6489 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí maso opláchneme a nakrájíme na malé kousky.
-
2
Cibuli oloupeme a na drobno nakrájíme. Na poloviční dávce tuku ji osmahneme dorůžova. Přidáme maso, mírně je osolíme, opepříme a krátce dusíme ve vlastní šťávě. Pak je zalijeme teplou vodou a dusíme doměkka.
-
3
Z měkkého masa odlijeme asi 500g šťávy. Z části tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji šťávou z dušeného masa a 200g vody a dobře rozšleháme. Podle potřeby přisolíme a nejméně 20 minut vaříme. Šťávu procedíme.
-
4
Nakonec maso lehce vmícháme do dušené rýže.
-
5
Při podávání rizoto tvarujeme v šálku, vyklopíme je na teplý talíř a podlijeme připravenou šťávou. Povrch posypeme strouhaným sýrem.
-
6
Příprava rýže: Rýži opereme, spaříme a zalijeme vodou (na jeden šálek rýže jeden a půl šálku vody). Přidáme hrášek a tuk, osolíme, krátce povaříme a pod poklicí v troubě udusíme doměkka.