Pečený kapr s nádivkou
Suroviny
- 170 g Máslo čerstvé
- 60 g Slanina vepřová
- 100 g Vepřová plec
- 100 g Játra drůbeží
- 120 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Sardelová pasta
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Veka
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Pepř černý celý
- 3 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 plátek Citrony
- 1 kg Kapr obecný
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 807 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 54 g
- Sodík 449 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 293.3 mg
- Draslík 1193.2 mg
- Vláknina 14452 mg
- Vitamín A 14452 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme nádivku. Veku nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Maso, játra a cibuli umeleme na masovém strojku.
-
2
V míse utřeme změklé máslo se žloutky, solí, pepřem a sardelovou pastou. Poté vmícháme játra, maso, cibuli, navlhčenou veku a drobně posekanou petrželovou nať. Na závěr vmícháme strouhanku a pevný sníh z bílků.
-
3
Očištěného, vykuchaného a omytého kapra osušíme, vevnitř osolíme 2 špetkami soli a naplníme nádivkou. Kapra zašijeme a vložíme do kastrolu s drobně vyškvařenou slaninou. Kapra obložíme tenkými plátky cibule a plátky másla a na sporáku rychle osmažíme. Poté přilijeme vodu, přidáme koření, citron a pod poklicí dusíme zhruba 3/4 hodiny. Kapra při dušení opatrně obrátíme.