Kachní polévka s ovesnými vločkami
Suroviny
- 200 g Brambory
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Játra kuřecí
- 100 g Pórek
- 150 g Žaludky drůbeží
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 kg Kachna mražená
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 4 polévková lžíce Ovesné vločky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1559 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 382 g
- Sodík 582 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 213.4 mg
- Draslík 1144.2 mg
- Vláknina 20039 mg
- Vitamín A 20039 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.9 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky. Očištěnou mrkev omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Očištěný pórek pokrájíme na tenká kolečka.
-
2
V hrnci na rozpuštěném másle (2 lžíce) osmahneme dozlatova promyté (a odkapané) ovesné vločky, přidáme mrkev, 0,5 lžičky sladké papriky a krátce, asi 1 minutu, restujeme. Zalijeme 1 litrem kachního bujonu, přidáme brambory, dochutíme solí, kmínem, pepřem a povaříme 10-15 minut.
-
3
V pánvi si na 1 lžíci másla zpěníme pokrájený pórek.
-
4
Každou porci polévky ozdobíme kroužky pórku a podáváme.
-
5
Bujon z kachny [29086]:
-
6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme do většího hrnce.
-
7
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky, přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
8
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
9
Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
10
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.