Telecí bujon s šunkovými knedlíčky
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 70 g Chléb pšeničný (bílý)
- 70 g Šunka dušená
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 649 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 202 g
- Sodík 826 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 386.4 mg
- Draslík 1282.7 mg
- Vláknina 17073.2 mg
- Vitamín A 17073.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121.8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme směs na šunkové knedlíčky. V míse vyšleháme máslo se solí do pěny. Šunku drobně pokrájíme (nebo nastrouháme) a přimícháme ji do másla.
-
2
V druhé misce vyšleháme vejce, do kterých dáme rozdrobený bílý chléb a vaječnou směs přidáme k máslu. Dobře vše promícháme a vytvarujeme knedlíčky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
3
1 litr telecího čistého bujonu přivedeme k varu, zmírníme teplotu, vložíme do něj knedlíčky, které povaříme 5-8 minut.
-
4
Polévku dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme s petrželovou natí.
-
5
Telecí masový bujon [27974]:
-
6
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
7
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
8
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
9
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
10
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.