Kroupová polévka s uzeným bůčkem
Suroviny
- 150 g Ječné kroupy
- 200 g Brambory
- 200 g Vepřový bok uzený
- 250 g Celer bulvový
- 350 g Hovězí oháňka
- 350 g Hovězí žebra
- 350 g Kosti hovězí morkové
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Zelí hlávkové bílé
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 14 ks Pepř 4 barev
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2110 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 393 g
- Sodík 1410 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 94.6 mg
- Draslík 1119.8 mg
- Vláknina 114364 mg
- Vitamín A 114364 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kroupy dobře promyjeme a vaříme je v 1 litru čisté vody přibližně 3 minuty. Pak kroupy scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a dáme do hrnce s 1,2 litrem hovězího čistého vývaru. Vaříme je při mírné teplotě do změknutí přibližně 45 minut.
-
2
Cibuli, česnek, brambory a mrkev očistíme a omyjeme. Mrkev překrojíme a dáme ji s česnekem vařit do polévky ke kroupám. Když se polévka vaří přibližně 20 minut, dáme do ní nakrájené kostičky brambor.
-
3
Prorostlý uzený bůček nakrájíme na tenké proužky. Cibuli pokrájíme nadrobno. V pánvi na rozpáleném oleji slaninu s cibulí orestujeme dozlatova a hned přidáme do polévky. Přimícháme sušenou majoránku a vše vaříme společně do změknutí krup. Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.
-
4
Hovězí vývar z kostí [27725]:
-
5
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
-
6
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
-
7
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.