Velikonoční mazanec
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 50 g Mandle
- 120 g Máslo čerstvé
- 120 g Cukr krupice
- 500 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 250 ml Mléko polotučné
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 433 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 17 g
- Sodík 146 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 189.5 mg
- Draslík 224.8 mg
- Vláknina 5495.2 mg
- Vitamín A 5495.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a mouky. Promícháme a necháme vykynout.
-
2
Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a kváskem. Vlijeme rozpuštěné máslo, zbylé mléko, sůl a žloutky.
-
3
Do těsta vmícháme rozinky a polovinu mandlí.
-
4
Mísu přikryjeme a těsto necháme kynout.Poté z něj vytvoříme dva bochánky a necháme kynout.
-
5
Dáme je na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem nebo vejcem, posypeme mandlemi a nahoře nastřihneme kříž.
-
6
Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme.