Roštěná na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 50 g Citrony
  • 1000 g Hovězí roštěnka níz. peč.
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Sůl
  • 100 g Tuk
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 30 g Cukr krupice
  • 0.5 g Bobkový list
  • 250 g Zelenina kořenová
  • 1 g Nové koření celé
  • 500 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 50 ml Ocet kvasný lihový
  • 700 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 502 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 1233 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 92.5 mg
  • Draslík 337.7 mg
  • Vláknina 2877.5 mg
  • Vitamín A 2877.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 57.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí roštěnec opláchneme a nakrájíme na roštěnky. Mírně je naklepeme, na okrajích blánu nařízneme a osolíme je. Na části tuku je po obou stranách prudce opečeme.

  • 2

    Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na plátky a osmahneme na zbylém tuku. K zelenině přidáme nové koření, pepř, bobkový list a omytý citron nakrájený na plátky. Základ zastříkneme octem, zalijeme částí vody a vložíme roštěnky. Pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a doléváme vodou.

  • 3

    Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou z másla a prosáté mouky, rozředíme vodou a rozšleháme. Za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně 20 minut.

  • 4

    Během varu přilijeme smetanu.

  • 5

    Nakonec omáčku procedíme a dochutíme solí, cukrem a octem. Ještě krátce povaříme.

Komentáře k receptu