Roštěná na smetaně
Suroviny
- 100 g Cibule
- 50 g Citrony
- 1000 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 50 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Sůl
- 100 g Tuk
- 1 g Pepř černý mletý
- 30 g Cukr krupice
- 0.5 g Bobkový list
- 250 g Zelenina kořenová
- 1 g Nové koření celé
- 500 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Ocet kvasný lihový
- 700 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 502 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 36 g
- Sodík 1233 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 92.5 mg
- Draslík 337.7 mg
- Vláknina 2877.5 mg
- Vitamín A 2877.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí roštěnec opláchneme a nakrájíme na roštěnky. Mírně je naklepeme, na okrajích blánu nařízneme a osolíme je. Na části tuku je po obou stranách prudce opečeme.
-
2
Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na plátky a osmahneme na zbylém tuku. K zelenině přidáme nové koření, pepř, bobkový list a omytý citron nakrájený na plátky. Základ zastříkneme octem, zalijeme částí vody a vložíme roštěnky. Pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a doléváme vodou.
-
3
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou z másla a prosáté mouky, rozředíme vodou a rozšleháme. Za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně 20 minut.
-
4
Během varu přilijeme smetanu.
-
5
Nakonec omáčku procedíme a dochutíme solí, cukrem a octem. Ještě krátce povaříme.