Domácí žemle z bramborového těsta
Suroviny
- 20 g Droždí
- 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Brambory vařené ve slupce
- 350 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 5 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 2 polévková lžíce Mák mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 8 g
- Sodík 170 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 49.1 mg
- Draslík 181.6 mg
- Vláknina 7564.2 mg
- Vitamín A 7564.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku vsypeme do mísy, osolíme, vyhloubíme důlek a vlijeme do něj droždí a cukr rozpuštěné ve 350 ml vlažné vody. Vmícháme trochu mouky a necháme vzejít kvásek.
-
2
Uvařené, oloupané brambory prolisujeme a spolu s vejcem a olejem vmícháme do kvásku. Necháme znovu kynout. Potom těsto prohněteme a necháme kynout dál, dokud nenabude do dvojnásobného objemu.
-
3
Z těsta vytvarujeme žemle, urovnáme je na plech, potřeme bílkem a posypeme sezamem a mákem.
-
4
Žemle pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.