České koláče
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 335 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 13 g
- Sodík 100 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 128 mg
- Draslík 115.2 mg
- Vláknina 3851.8 mg
- Vitamín A 3851.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velké míse prosejeme mouku, trochu ji osolíme, přidáme cukr, utlučenou vanilku a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijeme vykynutý kvásek z droždí (droždí, cukr, mouka, vlažné mléko - společně rozmícháme, necháme vykynout o polovinu množství). Ohřejeme mléko, zamícháme do něj 10 dkg rozpuštěného másla, přidáme 2 žloutky a hmotu nalijeme do mísy. Vyválíme hladké těsto, lehce ho pomoučíme, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
-
2
Po vykynutí těsto vyválíme, aby bylo asi 1 cm silné, a rozřežeme ho na čtverečky. Doprostřed každého dáme asi lžičku nádivky (maková, tvarohová, marmeláda aj.). Rohy těsta vytáhneme a nad nádivkou spojíme tak, abychom ji z každé strany mohli vidět.
-
3
Vymažeme plech máslem, naskládáme na něj koláče a necháme ještě vykynout. Poté pomažeme koláče žloutkem a vložíme plech do trouby, pečeme cca 20 min. (v elektrické troubě cca na 200 °C).